Скаутски клуб “Витошко лале”  

 

 От началото на септември месец 2024г. В 18. СУ “Уилям Гладстон”  възобнови дейност скаутското движение.  Училището си има нов клуб  – СК “Витошко лале”, регистрирано към Организацията на Българските скаути.  

Скаутството е световно младежко движение с над 100 годишна история и традиции. 

Възникнало e през 1907 г. в Англия и до наши дни е допринесло за духовното израстване, физическото укрепване и обществената реализация на повече от 28 милиона момчета и момичета по света.  

Националните организации на тези страни са обединени в Световната организация на скаутското движение (WOSM). 

Скаутството е доброволно, неполитическо, образователно и демократично, открито за всички хора по света, без разлика на произход, раса, възраст и вероизповедание, стоящо в съгласие и хармония с целите, принципите и метода на скаутството, такива, каквито са били създадени от неговия основател – Лорд Робърт Бейдън Пауел.  

Мисията на скаутството е да допринася за образоването и духовното израстване на младите хора и чрез една хуманна ценностна система, основана на обещанието и закона на скаута, да помогне за изграждането на един по-добър свят, в който хората да постигат своите стремежи и да играят творческа роля в развитието на обществото.            
          Целта на скаутската дейност е да помага на младите хора да развият своя пълен физически, интелектуален, социален и духовен потенциал като личности, като отговорни граждани и като членове на техните местни, национални и международни общества.  

Положителният принос на скаутството към обществото е огромен, защото стимулира младите хора да бъдат самостоятелни, загрижени и отговорни и да се развиват като активни членове на общността.  

Програмата на всяка национална скаутска организация е съобразена с националните особености и потребностите  на младежите в съответната страна и е базирана на международната скаутска програма.  Същевременно игрите, походите и лагерите представляват голямо забавление за децата. Създателят на движението е Сър Робърт Бейдън- Пауъл, а главен скаут в света днес е Беър Грилс.  

Под ръководството на  Венета Танкова,  опитен скаут и библиотекар на училището, шестимата ни учители – лидери преминаха през многобройни обучения и вече сформираха възраствите групи – Вълчета (7-11), Скаути (11-15), Венчъри (15-18) и Роувъри (18 и нагоре). Приключенията за нашите скаути тепърва предстоят! Очакваме да видим какви добри дела ще извършат! Пожелаваме им успех!