Международен обмен на ученици от 18. СУ “Уилям Гладстон” с Прогимназия Коракукан в гр. Окаяма, Япония

Обменът бе реализиран в периода 13 – 22 юли 2024 г.

Посещението на учениците и преподавателите от 18. СУ “Уилям Гладстон” в Прогимназия Коракукан в гр. Окаяма, Япония, завърши с огромен успех. В рамките на образователния и културен обмен нашите ученици имаха уникалната възможност да се потопят в японската култура и образователна система, да живеят в домовете на приемни семейства и да посещават редовни учебни часове по математика, японски език, история, география, калиграфия, ФВС, домашен бит и музика.

Представителите ни Десислава Николова – зам. директор, Пламена Илчева – учител по японски език и Калина Андонова, Ния Понева, Дарина Николова, Ана Карина Ваташка, Християн Кърк и Тома Маламинса са първата делегация от 18. СУ, която се среща с партньорското училище в рамките на обмена. Партньорството между двете училища съществува от 2017 г. под формата на ежемесечни онлайн видео връзки.

240 ученици от 1, 2 и 3 клас на Прогимназия Коракукан в гр. Окаяма аплодираха на крака делегацията по време на церемонията по посрещането, веейки български знамена. Учениците  подготвиха и представиха традиционни български песни и танци, уъркшопи за изработване на мартеници, с което запознаха своите японски приятели с част от богатото културно наследство на България.

Изпращането на делегацията ни бе организирано с жив кордон и аплодисменти в последния ден в своеобразен “тунел от цветя” – усмихнатите лица на учениците. Тази инициатива допринесе значително за задълбочаването на приятелските отношения между двете училища.

СНИМКИ ОТ Международния обмен на ученици от 18. СУ “Уилям Гладстон” с Прогимназия Коракукан в гр. Окаяма, Япония, може да разгледате в ГАЛЕРИЯ.