Честване на Патронния празник на 18. СУ!

На 13.05.2024 г.р 18. СУ отпразнува патронния си празник, който традиционно е отбелязван на Деня на св. св. Кирил и Методий-11. Май. 

Избрахме да посветим училищния си празник именно на този Ден, защото той е свързан с нашия, български принос за световната история. Когато през IX век Константин-Кирил Философ създава най-старата българска азбука – глаголицата, която предава удивително точно звуковите особености на българската реч, се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело. Старобългарската култура се превръща в модел за подражание. Делото на светите братя, подето от техните ученици, в условията на една нова и силна християнска държава, съхранява и развива нашата духовна идентичност и изиграва огромна роля в развитието на европейската цивилизация.
Създаването на писменото българско слово е цивилизационен избор, който България прави още през IX век и днес, 12 века по-късно – е наша отговорност да съхраним, развием и надградим духовните си темели – все в слово и истина. Това е ролята на българското училище – от тъмните дни на късното Средновековие, през делата на величавите възрожденски учители-революционери, та до днес, когато ние, дигитални създатели и ползватели сме изправени пред новите сложни предизвикателства на машинен интелект и въобразени виртуални светове.

Празничният ден започна с тържественото изпращане на зрелостниците от випуск 2024. Самият Патроннен празник бе отбелязан с концерт и тематични работилници на учениците от 18. СУ, в които те представиха разнообразието от езици и култури, които се изучават в училището, като специално място бе отделено на българския език и писменост. 

Специални гости на Патронния празник бяха  Нейно превъзходителство, г-жа Закия Ел Мидауи – Посланик на Кралство Мароко; Негово превъзходителство, г-н Жоел Мейер – посланик на Република Франция; Негово превъзходителство, г-н Хисаши Мичигами- посланик на Япония; г-жа Ваня Кастрева – Началник на РУО – София-град; г-жа Клодия Калво – Заместник съветник по сътрудничеството и културната дейност на Френското посолство; г-ца И Юджин, трети секретар и вице консул в Посолството на Република Корея; г-н Кенто Мураки, културен аташе в посолството на Япония; г-н Ян Тиен – Началник отдел „Образование“ в Посолството на Китайската народна република; г-жа Аксиния Колева и проф. Чън Ин – директори на институт “Конфуций” гр. София и г-н Станислав Илиев  – кмет на район Възраждане. Благодарим на всички тях за присъствието!