XVII-ти празник на японската култура – Бункасай в 18. СУ “Уилям Гладстон”

На 21-ви април 18. СУ “Уилям Гладстон” беше домакин на XVII-ия ежегоден празник на японската култура – Бункасай, организиран от ученици от XI “Д” клас и всички ученици и учители от японските паралелки.

Почетен гост на събитието беше Н.Пр. посланик Мичигами, както и други дипломати от японското посолство. Родителите и приятелите на училищната общност, почитатели на японската култура, студенти и алумни също бяха наши гости и оцениха високо представянето на учениците. Н.Пр. изтъкна важността на тези събития за поддържането на културен мост между двете страни.

В рамките на Бункасай бяха представени концертна част, различни дейности, включително чайна церемония, оригами, калиграфия, митология, кабуки и но, суши и мейд-кафе, традиционни японски игри, популярни японски манга и аниме, и много други дейности, уъркшопи и демонстрации по бойни изкуства. Учениците се проявиха изключително креативно и професионално, демонстрирайки умения и знания, придобити през учебната година. Те се сплотиха и около идеята за две благотворителни каузи – с приходите от празника ще подкрепим домът за деца с увреждания “Св. Врач” и приюта за бездомни животни в Горни Богров.

Празникът зарадва малки и големи ученици и техните родители и потвърди репутацията на училището като център за обучение и културен обмен.

Ръководството и екипът на 18. СУ “Уилям Гладстон” се гордее с постиженията на нашите талантливи ученици.