Участие на 18. СУ “Уилям Гладстон” в Трети Международен STEAM фестивал в Азербайджан

В периода 4.12.-9.12.2023 г. директорът на 18. СУ “Уилям Гладстон” – г-жа Стойчева, заедно с трима  зам.-директори по учебната дейност реализираха обмен на добри практики и работни срещи с представители на Министерство на образованието и науката на Азербайджан и представители на организационния комитет на Третия Международния STEAM фестивал SAF 2023.

Фестивалът STEAM Азербайджан се провежда за трета поредна година и беше организиран в 14 работни състезателни категории в областта на точните науки и иновациите  – H2 GRAND PRIX PRO (автомобили с водородно зареждане), Робокидс, Инженери на бъдещето, FIRST LEGO League Explore, ВидХ, Предизвикателства на FIRST LEGO League, Състезание за интелигентност VEX IQ, Иновативна изложба, Мехатроника, Крила и колела, Състезания с лодки, ФлайТех, Състезание по роботика VEX, Дълбочинно гмуркане с подводни апарати и Хакатон.

18. СУ “Уилям Гладстон” взе участие с ученическия  STEM отбор  в международното състезание за автомобили с водородно зареждане H2 GRAND PRIX PRO, една от фестивалните състезателни категории. Учениците от 18. СУ се завърнаха като бронзови медалисти и завоюваха престижното трето място в четиричасовото състезателно рали на Третия Международния STEAM фестивал SAF 2023.

Сред чуждестранните участници бяха България (представена от делегацията и ученическия отбор на 18. СУ), Великобритания, Казахстан, Нидерландия, Норвегия, Словакия, Чешката република, Турция, Туркменистан и Узбекистан. Бяха проучени различни възможности за идентифициране на талантливи ученици и училища и засъздаване на условия за ново сътрудничество на 18. СУ на международно ниво.

На церемонията по откриването и закриването на фестивала бяха реализирани и срещи с министъра на науката и образованието на Азербайджан г-н Емин Амрулаев, ръководителите на проекта “STEAM Азербайджан” г-н Игар Назаров и г-н Рамиг Зейналов.

На 22.12.2023 г. ученическият отбор на 18. СУ ще вземе участие във вечерния блок на телевизия “Bulgaria On Air” и ще сподели подробности за STEM обучението в училището.