Бункасай – Празник на Японската култура 2023

На 30.04. 2023 г. 18.СУ “Уилям Гладстон” посрещна за 16-ти пореден път Бункасай – Празник на Японската култура, в сезона на цъфналите вишни. И тази година празникът бе организиран с много ентусиазъм и отдаденост от учениците от японските паралелки. Специален гост ни бе Посланикът на Япония в България, Н.Пр. Посланик Нарахира, заедно с екипа си – съветник Такаюки Шинозава, и г-ца Кономи Нагашима. Събитието посетиха и много ученици и родители от училищната общност, както и много гости от различни образователни институции, както и гости от японската общност в България.

В поздравлението си към организаторите и публиката Посланик Нарахира сподели, че е изключително впечатлен от високото ниво на езиковото обучение по японски в 18. СУ “Уилям Гладстон”, както и от обичта към Япония, с която учениците са подготвили своя Празник. Той ги поздрави като бъдещи посланици на японската култура по света и у нас.

Гостите имаха възможността да се насладят на богата сценична програма, изпъстрена с и пиеси, поеми, песни и танци, еклектично съчетаващи модерният и традиционен облик на Япония. След концертната част гостите имаха на разположение целият неделен следобед, за да опитат суши, калиграфия, чайна церемония, обличане на юката, уъркшопи по оригами, традиционни игри, аниме и манга, митология, изложби по икебана (със съдействието на Сдружение “Сога”) и детски рисунки, демонстрации по айкидо (Клуб “Имеон”), дискусии на тема японска литература и много други дейности, за които учениците се подготвяха с месеци.

С гордост обявяваме, че както винаги, приходите от покупка на изработени от учениците суши, сладки, оригами и др. ще бъдат дарени за благотворителност. Каузата ни тази година е помощ за децата без родителска грижа, под опеката на “Фондация за нашите деца”.

“Празникът на японската култура е изключително сплотяващо преживяване, учи ни да бъдем екип, да управляваме време и финанси, да координираме хора и събития. Учи ни, че най-стойностни са трудните предизвикателства, и именно защото сме положили усилия, сме удовлетворени от резултата!”, споделиха организаторите от 11 Д клас.

Учениците от 18. СУ “Уилям Гладстон” благодарят на всички, които ни подкрепиха и тази година, заповядайте и на следващия ни Бункасай!

Още снмки от събитието може да откриете на сления линк:

https://18sou.net/?p=13206&preview=true