Престижно участие на ученици в XXVI Национална ученическа философска конференция “Човек.Свят”-Бургас 2022 г.

Първо и второ място за нашето училище на  XXVI-та Национална ученическа философска конференция „Човек. Свят“ – Бургас, 2022

За втора поредна година учениците от нашето училище взеха участие в единствената по рода си в България Национална ученическа философска конференция „Човек. Свят“. Тя се организира за двадесет и шести път от СУ „Константин Преславски“ в гр. Бургас и е част от националния календар със събития на МОН през учебната 2021/22 година. На този успешно утвърдил се форум за ученици участниците не само показват високото ниво на своята философска култура, създавайки собствен текст, но и умението си за убедително отстояване на позиция в диалогичен формат със своите конкуренти и журито. Съгласно регламента, всеки випуск се състезава в отделна категория.

На училищно ниво отборът ни бе селектиран след индивидуално представяне и защита на тезата, изложена в есето на всеки от участниците в три възрастови групи – 9-ти, 11-ти и 12-ти клас. Треньори на отбора бяха учителите по философия – д-р Лилия Желязкова (11-ти и 12-ти клас) и г-жа Катерина Парзулова (9-ти клас).

XXVI-та Национална ученическа философска конференция „Човек. Свят“ се проведе виртуално на 18.03.2022 г.. Всички наши участнички се представиха достойно и убедително!

Най-високо оценени бяха уменията на представителите ни от 11-ти клас, които спечелиха първите две места от общо 23-ма участници в своята възрастова група. Това са:

Стефани Цветанова от 11з клас  – I-во място

Хилда Иванова от 11д клас – II-ро място­

Стефани и Хилда са избрали като свой профилиращ предмет философията и силната им мотивация в изучаването й обяснява този забележителен резултат от техните усилия не само през настоящата, но и през предходните четири  учебни години в нашето училище.

Стефани Цветанова се вдъхнови от мисълта на великия пацифист и философ на ненасилието Махатма Ганди:  „Слабите никога не могат да забравят. Забравянето е атрибутът на силния“. Тя показа дълбоко аналитичен подход към темата, разглеждайки я в три различни перспективи – личностна, религиозна и социална. Убедителността на устното й представяне, както и прекрасните й диалогични умения не оставиха съмнения относно нейния усет да открива практическите измерения на психолоанализата на З. Фройд, логотерапията на В. Франкъл и дълбоко катарзисния смисъл на прошката за всеки един човек, независимо от неговата религия, епоха и културна идентичност.  

Хилда Иванова избра мисълта на френския революционер Максимилиян Робеспиер :  “Тайната на свободата е залегнала в образованите хора, докато тайната на тиранията е в това те да бъдат държани невежи”.  За разлика от болшинството от своите конкуренти, писали по същия фрагмент, Хилда използва като свое оръжие в спора най-ценния дар, който философията е дала на човечеството в своето хилядолетно развитие – критическото мислене. Тя изложи не само аргументи, подкрепящи тезата на автора, а застана и на необходимата за едно истински философско осмисляне на темата критична дистанция от идеолога на якобинската диктатура. Благодарение на доброто историческо проучване върху личността на Робеспиер, Хилда изтъкна противоречивостта на неговата личност и така постави под въпрос тезата на Робеспиер . С този антидогматичен подход, тя показа, че ничий авторитет не е недосегаем за критическия ум на всеки свободен и философски образован човек.

Хилда Иванова представи достойно училището ни и в друг национален философски форум за ученици през тази учебна година – XXXIV олимпиада по философия. На него тя се класира, заедно с дванадесетокласника ни Ивайло Иванов и взе участие в националния кръг на олимпиадата.

Във възрастовата група на 9-ти клас нашето училище бе достойно представено  от Любена Славчева от 9д клас , която зае V-то място от общо шестнайсет участници. Любена написа своето есе върху мисълта на Махатма Ганди „Слабите никога не могат да забравят. Забравянето е атрибутът на силния“, като представи съвременните измерения на историческата памет, прошката и идеите на Лев Толстой и Фридрих Ницше.

Във възрастовата група на 12-ти клас  ни представиха Лидия Миладинова от 12в клас и Дара Ценкова от 12г клас. Те също са избрали философията за свой профилиращ предмет. Лидия се класира на V-то място с есе, написано върху мисълта на Максимилиян Робеспиер “Тайната на свободата е залегнала в образованите хора, докато тайната на тиранията е в това те да бъдат държани невежи”, в което тя също успешно проблематизира тезата на идеолога на френската революция, като потърси нейните проекции в „епохата на постистината“, в която живеем днес. Дара Ценкова разгърна своя собствена оригинална концепция върху вечната тема за щастието, черпейки вдъхновение от текста на Петя Дубарова: „Презирам онези, на които им трябва конкретен повод, за да бъдат щастливи – или да се влюбят, или да постигнат нещо…“. Тя се класира на VI-то място измежду шестнайсет свои връстници от цялата страна.

Поздравяваме всеки един от участниците в нашия отбор в XXVI-та Национална ученическа философска конференция „Човек. Свят“ за силата на духа и за интелектуалната им смелост да влязат в това истинско съревнование на свободната мисъл на съвременна млада България! Благодарим ви за това, че и тази година нашето 18.СУ „Уилям Гладстон“ записа своето име на най-високите призови позиции и продължи да отстоява традицията, че е територия, на която философията, свободата и таланта се пресичат и са у дома си!