Отбелязване на 75-та годишнина от спасяването на българските евреи

През месец март 18 СУ “У. Гладстон”” отбеляза 75-та годишнина от спасяването на българските евреи с поредица от събития. Те бяха обединени с общото наименование “Да (не) спреш влаковете на смъртта – какво означава това?”.
У чениците от ателието по психология “Моята душа” по програмата “Твоят час” направиха изложба по темата в централното фоайе на училището. Те взеха интервю от госпожа П. Кюркчиева – учител по история в училището, която разказа за своя дядо М. Абаджиев, спомогнал за това евреите от Кюстендил да научат за готвената депортация.
То бе включено в тяхната презентация по време на междуучилищния форум, на който бяха домакини.
На 22.03.2018 г. училищната библиотека беше препълнена с ученици от нашето и още две столични училища – 32. СУИЧЕ “Св. Кл. Охридски” и Международно училище “Увекинд”.
Те имаха възможността да се срещнат с доц. А. Танева от СУ “Св. Кл. Охридски”, която им разказа интересни моменти от своето изследване, свързано с книгата на М. Бар- Зоар “Извън хватката на Хитлер”.
Част от събитията беше и инициативата на учениците от клуб “Кариера”, които представиха своя проект “Криле на съпричастността”.
Те призоваха своите съученици към споделяне на истории, разкриващи добротата на българина, както в миналото му, така и в настоящето.