Корейски език

Паралелка с корейски език за първи път е открита през 2011 учебна година. Той предлага интензивно  изучаване на корейски език от  осми клас и продължава до 12-ти клас .

● 18 СОУ е първото училище в Европа , което  има редовно обучение по корейски език. То е постигнало значителен успех в разпространението на тази нова образователна възможност сред българските ученици , като ги привлича да се потопят в корейския език и култура.
●  В учебната програма на 2013/2014 учебна година стартира  изучаването  на корейски език от първи клас. Това начинание  е подкрепено от ясна педагогическа причина  – то  ще осигури  системна и всеобхватна образователна програма, като се започне от началния етап на обучение .
●Горната инициатива е насърчена и от впечатляващото представяне на учениците на училището в TOPIK ( Teст за владеене на корейски език ) , проведен през декември 2012 г., когато те се състезаваха успешно със студенти на университетско ниво .
● Посолството на Република Корея е играло и играе важна роля през последните години, помагайки на 18 СОУ и подкрепяйки всички наши усилия по отношение на обучението по корейски език: посланикът на република Корея е взимал активно участие в училищния живот на нашите ученици , посещавайки училището ни  по различни поводи, както и предоставяйки ни дарението на оборудване за „Умна класна стая” (Smart Classroom), направено от корейското правителство  през декември 2012 година.
● Учениците имат на разположение собствена библиотека с книги, списания, видеокасети и компактдискове  на  корейски език, които са дарени от Корейската фондация и специалност Кореистика в СУ „Св. Климент Охридски”.

Преподавателският състав по  корейски език включва трима български учители : Ася Антова –щатен учител, завършила Кореистика  в СУ ” Св. Климент Охридски” и  Магистърска програма по международно управление в Република Корея; преподава корейски език и корейска култура; Титяна Крумова и Цветелина Борисова.