За пети клас

Пети клас:

Тази учебна година в паралелките с изучаване на японски език в 5 клас бяха проведени две образователни „експедиции”, като част от проекта за иновативно училище „SAGURO – експедиционния модел в действие”.
Първата експедиция, под заглавие „Универсалният код в традиционните национални облекла” бе разделена на три основни етапа и бе плод на съвместната работа на преподавателите по български език и литература, математика и японски език. През първия етап от проекта, петокласниците се запознаха с универсалната символика на фигурите и цветовете в традиционните български шевици, както и в геометричните десени в кимоното. След това продължиха проучването си със спецификата на регионалните български носии, както и с различните типове кимоно. Експедицията завърши с разглеждане на геометричните модели, вплетени в българските фолклорни танци. Експедицията включваше разнообразни дейности като проучване, дискусии, самостоятелно проучване, групови задачи, подготовка на изложба на тема „Символика на геометричните фигури и цветовете в българските носии и японските традиционни облекла” за Празника на японската култура в 18.СУ „Уилям Гладстон”, публични презентации. През месец февруари тази година част от учениците от 5 клас се включиха и в работилници и учебни групи извън училище, в курорта Пампорово, организирани в рамките на проекта.
Чрез проучване на традиционните облекла на България и Япония, учениците имаха възможност да сравнят две толкова различни културни традиции, през призмата на математиката, и да потърсят общото в тях. Наред със задължителната лексика по български и японски език, те усвоиха базови умения за работа в екип, сътрудничество, диалогичност и критичност при взимане на решения, изявиха таланта си.
Като завършек на експедицията предстои представянето на проекта пред чуждестранни преподаватели, гостуващи на училището по програма Еразъм+.
През учебната 2017/2018 година петокласниците работиха и по втората експедиция на японски и английски език – „Добре дошли в София!”, целяща да представи София на ученици от гр.Окаяма в Япония, като част от програмата на училището за културен обмен с прогимназията Okayamashi Kourakuchuukan. Надяваме се след тази размяна на проекти да можем да продължим сътрудничеството си с тях и занапред, като за началото на юни месец е предвидена и Скайп среща с ученици от училището.
Горди сме, че нашите ученици от паралелките с изучаване на японски език от прогимназиален етап се справиха повече от успешно с поставените им задачи. Вярваме, че в процеса на експедициите, те развиха ред ключови и полезни умения, знания и компетенции, които ще им бъдат нужни за израстването им като личности на XXI век.

ПУО, в състав:
Татяна Асенова Попова – правоспособен учител по български език и литература;
Йорданка Илиева Божинова – правоспособен учител/старши учител по български език и литература;
Василка Иванова Китанова-Русинчовска – правоспособен учител по математика;
Калина Йорданова Йорданова – учител по японски език;
Елка Антова Ангелова – учител по японски език.

Галерия