eli

eli

На 06.07.2018 г. кметът на София Йорданка Фандъкова, кметът на район „Възраждане“-СО Савина Савова, началникът на Регионално управление на образованието София-град д-р Ваня Кастрева, и директорката на 18 СУ „Уилям Гладстон“ Величка Стойчева посрещнаха проф. Чън Хун, съпруга на министър-председателя на Китай Ли Къцян, който ще участва във форума „16 плюс 1“ - срещата на лидерите на 16 държави от Източна Европа и Китай, председателствана от министър-председателя Бойко Борисов.

По стара българска традиция деца с български носии посрещнаха гостите с хляб и сол и ги приветстваха на китайски. 18 СУ „Уилям Гладстон“ е най-голямато училище по брой ученици в България, в което 250 деца изучават китайски. Ранното чуждоезиково обучение е приоритет на училището, поради което изучаването на първи чужд език започва от първи клас – английски, немски, френски, руски, японски и корейски, а след : клас учениците могат да избират обучение по английски, арабски, китайски, корейски, немски, френски и японски език.

За високопоставената гостенка ученици показаха и разказаха за традицията на изработване на мартеници, кукерски маски и кукли с български фолклорни носии в библиотеката на училището „Конфуций“. Проф. Чън Хун изработи заедно с децата мартеница, която ще отнесе в Китай, заедно с подаръците, които децата изработиха специално за нея.

Съпругата на китайския премиер е професор в Пекинския търговско-икономически университет, специалист по американска литература. След като нейният съпруг става министър-председател през 2013 г.,  проф. Чън Хун се оттегля от преподавателската дейност и се посвещава на научните изследвания и преводи на книги на американски автори.

С кратка емоционална програма учениците от 18 СУ поздравиха гостите от Китай с изпълнения на български и китайски. Проф. Чън Хун приветства присъстващите и сподели, че за първи път е в България и в Източна Европа и е много развълнувана топлото посрещане и вълнуващите срещи. Тя каза, че независимо от разстоянията между двете държави, имаме много общи неща -  песента „Една българска роза“, която децата изпълниха, има китайски аналог, песен в която се възпява жасмина. Според нея българите и китайците еднакво се възхищаваме и възпяваме природата, уважаваме историята и културата си. Проф Чън Хун благодари на учениците и преподавателите за прекрасните изпълнения. Тя дарява на училището 1500 книги, посветени на историята, културата и традициите на Китай и 900 интерактивни материали.


 

Родителските срещи за началото на учебната 2018/2019 година ще се проведат, както следва:


01.10.2018 г. (понеделник) от 18:30 ч. – обща родителска среща за VIII-те класове в залата на ІІІ-ти етаж в училището, след което ще продължи по класове в съответните класни стаи;
02.10.2018 г. (вторник) от 18:30 ч. – обща родителска среща за V-те класове в залата на ІІІ-ти етаж в училището, след което ще продължи по класове в съответните класни стаи;
02.10.2018 г. (вторник) от 19:00 ч. - родителска среща за VI и VII клас по класове в съответните класни стаи;
04.10.2018 г. (четвъртък) от 19:00 ч. – родителска среща за ІХ, Х, ХІ и XII клас по класове в съответните класни стаи.
Тази година на церемонията по откриване на новата учебна година 18. СУ „Уилям Гладстон“ имаше удоволствието да посрещне г-жа Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България; г-жа Надя Младенова – началник на кабинета на вицепрезидента; Н.Пр. г-н Джънг Джингю - Посланик на Република Корея в Република България; г-ца Ким Миън - консул в посолството на Република Корея; г-н Ясуюки Ебата - съветник на посолството на Япония в Република България; Д-р Мао Йенчън - началник отдел „Образование“ и трети секретар в посолството на Китайска народна република в България; г-н Александър Сичов - трети секретар в посолството на Руската федерация в Република България; Д-р ик.н. г-жа Янка Такева - Председател на Съюза на българските учители; Г-жа Аксиния Колева – директор на институт „Конфуций“, гр. София; г-жа Таня Димитрова - зам.-кмет на район "Възраждане"; г-жа Ваня Станчева - старши експерт в РУО София-град; г-жа Анаиза Гордино - директор на португалски културен и езиков център "Камойнш София"; представители на Обществения съвет към 18. СУ "Уилям Гладстон".
Училището получи поздравителни адреси по случай началото на учебната 2018/2019 година от г-н Красимир Вълчев – министър на образованието и науката, от г-жа Милена Дамянова – председател на комисията по образованието и науката в 44-то НС на република България, от г-жа Савина Савова – кмет на район „Възраждане“, от д-р Ваня Кастрева - началник на РУО София-град.
       
Ръководството на 18. СУ „Уилям Гладстон“ пожелава на всички ученици, учители и родители успешна и спокойна учебна година!
 
Откриването на учебната 2018/2019 година ще се състои на 17.09.2016 г. от 10:00 ч. в двора на училището. Учениците трябва да се явят в училище до 9:45 ч., за да заемат определените по класове места.
Влизането на учениците и родителите в двора ще става от входa към улица „Странджа“.
Ръководството на 18. СУ „Уилям Гладстон“ пожелава на всички ученици, учители и родители успешна и спокойна учебна година!
Заповедта на министъра относно събирането на средства от родителите на децата и учениците и извършването на обучителни дейности на територията на училищата можете да видите в прикачение файл.
За трета поредна година ученици от 18 СУ "Уилям Гладстон" взеха участие като специални гости в ежегодното състезание по K-Pop “Go To Korea”, организирано от председателя на Корейската асоциация в България. Събитието се проведе на 7 юли 2018г. (събота) в Rainbow Plaza и за поредна година събра на едно място фенове на корейската музика от цялата страна.

Тази година на сцената се изявиха ученици от начален етап от паралелката с профилирано изучаване на корейски език и култура.

Ръководството на 18 СУ "Уилям Гладстон" изказва поздравленията си за достойното представяне на своите малки възпитаници!

Група ученици от 6в клас на 18 СУ”У.Гладстон /Лиана, Елеонора  и Рая /и техният ръководител – Евгения Стойнева – ст. учител по руски език, взеха участие във II Международна кръгла маса „Детски социокултурни инициативи  - за мир в целия свят” в рамките на Международна конференция INFOCUS, в Женева, Швейцария, от 12 до 15 юни 2018г., където получиха "Диплом на победителя". Екипът спечели тази възможност в резултат на участие в международен проект „Тетрадка Дружбы – объединяя детей планеты Земля”, в който участваха деца от общо 26 държави.

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
Страница 1 от 29
Travel Turne Tranzito