15 Ноември 2012г.

30.10.2012 г. – учители и ученици от 12 А и 12 В клас посетиха премиерата на филма "Аз уча, играейки"

Оценете тази статия
(4 Гласа)
30.10.2012 г.  – учители и ученици от 12 А и 12 В клас посетиха премиерата на филма "Аз уча, играейки" в Университетския театър на НБУ и участваха в дискусия на тема „Иновативни методи на образование“ с водещи д-р А. Петрова и гл.ас д-р М. Мутафчиева.
Документалният филм обединява усилията на студенти и преподаватели от Нов български университет, както и тези на ученици и учители от 18 СОУ ”Уилям Гладстон“.

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМА

С новия филм „Аз уча, играейки“ Нов български университет демонстрира игровия метод на преподаване в училище. Игровият модел е интерактивен метод, при който участниците са в непосредствен контакт помежду си - лице в лице, имат установени норми, цели и групова структура. Учителят по-скоро насочва мисленето и активността им във вярната посока, а учениците стават инициатори и автори на собственото си образоване, да учат през играта, да заучават чрез емоция, да мислят и дават иновативни решения в движение.

Идея на документалния филм е да се разработи и заснеме един урок от учебника за единадесети клас по нова история (с ученици от 18 СОУ “Уилям Гладстон”) с новия интерактивен модел, като в хода на играта да се промени както интериора на учебната стаята, така и дизайна на учениците, съобразно епохата от урока. По-ценното е самата игра като да отключи активността и инициативността на децата и постави на друго ниво общуването учител–ученик.

Режисьор е Павел Веснаков, възпитаник на НБУ и автор на награждаваните филми „Влакове” (2011) и “Парафиненият Принц” (2012), носител на наградите на Jameson и София филм фест, Сараево филм фестивал 2012, фестивала в Балчик за 2011 и 2012 година и „Златна роза“ 2012. Идеята за филма е на Антоанета Петрова, актриса на свободна практика и преподавател в НБУ, която е и водещ на занятията с ученици във филма.
Travel Turne Tranzito