Японски език

Оценете тази статия
(385 Гласа)
2U3w3eY

През 1992 г. в 18 СОУ започва преподаването на японски език и така то става първото училище в Европа, въвело обучението по японски език като задължителен предмет в учебната програма на средните училища. През 2005 г. е поставено и началото на обучението по японски език от първи клас.
18 СОУ е представено като най-голямата образователна институция с изучаване на японски език в България в  сайта на Японската фондация.  През септември 2014 г. училището получи почетна грамота от външния министър на Япония - Фумио Кишида - за значителен принос за събуждане на интереса към япоснкия език и култура в България и за насърчаване на задълбоченото разбиране за Япония.

18 СОУ има своите безспорни приоритети  в обучението по японски език :   

• участието на учениците в  различни програми за образователен и културен обмен, а на ежегодния конкурс по Oраторско майсторство  успешната им  конкуренция със студентите японисти от София и Велико Търново, които те нерядко  побеждават;
• вече е традиция и Денят на японската култура, който се провежда всяка година преди Коледната ваканция;
• Центърът за образователен и културен обмен  -  на 27 февруари 2007 г. в София японският посланик Негово Превъзходителство Коичиро Фукуи и г-жа Величка Стойчева, директор на 18 СОУ, подписаха договор за финансиране от страна на  правителството на Япония на  изграждането  на Център за образователен и културен обмен към училището. Японското правителство отпусна 70312 евро и след дофинансиране от Софийска община още през следващата година Центърът отвори врати за учениците.

Сред многобройните дейности, провеждани в центъра, са:
    курсове по японски език ;
    калиграфия ;
    чайна церемония ;
    аниме и манга;
    оригами ;
    японски шах

Обучението по японски език е поверено на шестима учители – Братислав Иванов, Пламена Илчева, Калина Йорданова, Захари Вучев, Ивелина Куртева и Елка Ангелова. Братислав Иванов е награден с най-стария японски орден – Ордена на изгряващото слънце за приноси към академичните изследвания на японския език и разпространението му в България.
Travel Turne Tranzito